Syksystä 2023 asti toteutunut sosiaalisen yhteiskuntavastuun kampanja mielenterveyden edistämisen puolesta jatkuu myös kuluvan liigakauden aikana. Kampanja rakentuu yhteiskunnallisesti erittäin merkittävän ja meille jokaiselle tärkeän teeman, lasten ja nuorten mielen hyvinvoinnin, ympärille. Kampanjan kantavina voimina jatkossakin toimivat JYP sekä valtakunnallinen energia- ja vesialan yhtiö Alva. Yhteistyön tavoitteena on edistää tietoutta mielen hyvinvoinnin palveluista Keski-Suomessa, tuoda yhteiskunnallisesti tärkeää asiaa paremmin saavutettavaksi sekä tukea suoraan paikallista mielenterveystyötä lasten ja nuorten parissa. Työ konkretiosoituu Kriisikeskus Mobilen arjessa.
– Kaudella 2023-2024 JYPin ja Alvan yhteiskampanjan tuki oli 7300 euroa, jolla nyt syksyn 2024 aikana mahdollistetaan mm. koulujen mielen hyvinvointiin liittyviä koulukamppis-tuokioita yhdeksäsluokkaisille. Tällä hetkellä on sovittuna käynnit mm. Pihtiputaalle sekä Mankolan ja Norssin yläkouluihin, Mobilen johtaja Tuija Hauvala kertoo viime kaudella saavutetun tuen konkreettisista toimista.
– Lisäksi yhteiskampanjan tuella panostetaan Mobilen pop up chat-työhön, joka voi olla etenkin nuorille luontainen väylä hakea tukea. On todella hienoa, että Alvan ja JYPin kanssa yhteistyömme mielenterveystyön tukemiseksi jatkuu nyt käynnistyneellä liigakaudella, sillä mielenterveystyö järjestötyönä on oleellinen osa keskisuomalaisten turvaverkkoa, Hauvala jatkaa.
Alkaneen kiekkokauden aikana JYP on LähiTapiola Areenalla heiluttanut vierailijajoukkueen verkkoa yhteensä 8 kertaa. Maalintekijöinä ovat kunnostautunueet Valtteri Ojantakanen kahdesti sekä Mikko Perttu, Nathan Schnarr, Samuel Jonsson, Tuukka Tieksola, Teemu Eronen ja Tapparaa vastaan liigauransa ensimmäisen tällännyt Santeri Huovila kertaalleen. Pottiin on kolmen ensimmäisen kotiottelun myötä kertynyt 800 euroa.
JYP yhdessä kumppaneiden kanssa rakentamassa paremmin voivaa Keski-Suomea
Yhteistyö JYPin, Alvan sekä Kriisikeskus Mobilen kanssa tulee näkyväksi kotimaalien kautta. Kilpaurheilussa tuloksen, ja jääkiekkossa maalien, tekeminen on kaiken keskiössä sekä suuri ilon tuottaja pelaajille itselleen, mutta myös tuhansille JYP-kannattajille ja yhteistyökumppaneille. Kampanjassa mielenterveyden puolesta maalinteon iloa pyritään jakamaan kauaskantoisemmin yli LähiTapiola Areenan seinien ja parrasvalojen.
– Paikallisena toimijana meille on erittäin tärkeää saada olla mukana juuri tämänkaltaisissa kampanjoissa, joiden konkreettiset vaikutukset kohdistuvat meidän Jypinkyläämme. Vastuullisuus tekoina on meidän kaikkien yhteinen asia, me Alvana olemme ilolla mukana tässä. Toivomme JYPille menestystä tulevaan kauteen, jotta keväällä olisi mahdollisimman isot numerot siinä shekissä, mikä Mobilelle ojennetaan, Alvan talous- ja liiketoimintajohtaja Pasi Jalonen iloitsee yhteisen yhteiskuntavastuun toteuttamisesta.
Mielenterveyskampanjan lisäksi JYPin työ sosiaalisen yhteiskuntavastuun edistämiseksi näkyi viime kaudella mm. lähes 9000 euron lahjoituksena sairaala Novan lastenosaston toimintaan Halloween -teemapelipaitojen huutokaupasta saaduilla tuotoilla. JYP-yhteisöstä huolta pitäminen on tärkeä arvo myös kuluvalla kaudella ja vastaavia vaikuttamistekoja on luvassa myös tulevan talven aikana.
Kriisikeskus Mobilen kriisityö keskisuomalaisten hyvinvoinnin eturintamassa
Jyväskylän seudun mielenterveysseura ry ylläpitää Keski-Suomen hyvinvointialueen ja STEAn tuella Kriisikeskus Mobilea. Järjestön ja kriisityön tulevaisuuden toimintaedellytyksiin kohdistuu tällä hetkellä paljon epävarmuustekijöitä talouteen liittyen. Matalan kynnyksen kriisityöllä voidaan tällä hetkellä Mobilesta tukea ihmisiä yksilö- sekä yhteisötasoisesti. Lasten, nuorten sekä aikuisten tukeminen elämän eri kriisitilanteissa on vaikuttavaa työtä mm. inhimillisen kärsimyksen vähentämisen, opiskelu-, työ- ja toimintakyvyn tukemisen sekä julkisten palvelujen epätarkoituksenmukaisen käytön vähentämisen myötä. Toivottavasti voimme myös vuonna 2025 toimia vahvana järjestötoimijana, joka aidosti voi edelleen auttaa ja tukea keskisuomalaisia elämän eri kriisitilanteissa. Alvan ja JYPin yhteistyö on osaltaan tukemassa matalan kynnyksen järjestötyön säilymistä Keski-Suomessa.
Keskisuomalaisten on mahdollisuus saada Kriisikeskus Mobilesta matalan kynnyksen kriisityötä elämän eri kriisitilanteissa puhelimitse 044 7888470, kasvokkain Jyväskylässä (Matarankatu 6 B 4 krs) ja verkossa chatin kautta. Kriisityön lisäksi Mobilessa on yksilötyötä niin väkivaltaa kokeneille kuin väkivaltaisesti käyttäytyneille. Mobilesta on mahdollisuus saada myös apua itsetuhoisuuteen niin asiakas itse kuin hänen läheisensä. Kriisikeskus Mobilen matalan kynnyksen tuki on tällä hetkellä helposti saavutettavaa asiakkaille sekä eri yhteistyötahoille, jotka ohjaavat asiakkaita Mobileen. Mobilesta tehdään myös palveluohjausta Keski-Suomen hyvinvointialueen, kuntien, poliisin sekä eri järjestötoimijoiden kesken. Jyväskylän seudun mielenterveysseura ry:n toiminnassa on mukana myös koulutuksen käyneitä vapaaehtoisia, jotka tekevät Kriisikeskus Mobilessa kahdeksan kriisityöntekijän rinnalla kriisityötä sekä lisäksi vapaaehtoiset osallistuvat erilaisiin yhteistyötapahtumiin, verkostoihin sekä koulutuksiin.
Mikäli koulukamppiksen haluaa jalkautuvan omaan koulun 9. luokkalaisille niin yhteyttä voi ottaa kriisi- ja väkivaltatyöntekijä Iisa Airasvirtaan, puh. 050 452 2925 tai iisa.airasvirta@kriisikeskusmobile.fi.
Yhdessä tekemässä parempaa huomista!